esmaspäev, 5. august 2013

Neerudest nii ja naa











Neerud on inimese elutähtsad organid.  Lääne meditsiinis käsitletakse neerufunktsioone alljärgnevalt:

- kehavedelike tasakaalu tagamine organismis
- osmootse rõhu säilitamine
- happe–leelis-tasakaalu regulatsioon
- jääkainete eemaldamine organismist
- bioloogiliselt aktiivsete ainete sekretsioon
- vereloome regulatsioon
- arteriaalse vererõhu regulatsioon
/allikas: wikipedia.org/

Nagu näha, on neerudel väga oluline roll täita. Hiina meditsiinist lähtuvalt tuleb veel eraldi vaadata  neerude yin- ja yang energiat. Mina lähtungi neerufunktsiooni selgitamisel Hiina meditsiini seisukohtadest ning lisaks veel ka energeetilistest mõjudest neerutalitusele.

Kõigepealt on vaja teha selgeks, mida tähendavad Hiina meditsiinis yin ja yang.
Lühidalt:

Yin – tasakaal, stoilisus, rahulikkus, naiselikkus, jahedus, pimedus, Maa, puhkus, materiaalne, kasvatab, vesi.
Yang – aktiivsus, mehelikkus, jõud, soojus, valgus, Päike, taevas, tegevus, mittemateriaalne, käivitab, tuli.

Need on lühidalt märksõnad, mis iseloomustavad yin´i  ja yang´i käsitlusi. Lisada tuleb, et igas asjas on alati mõlemat poolt. Seda näitab ka yin – yang sümbol.
Vastavalt Hiina meditsiinile on organite talitushäirete puhul oluline rääkida ühe või teise elemendi liiasusest või vähesusest. Igal häirel on oma tunnus ning see tunnus jaguneb omakorda teatud tunnusteks, mille abil saab inimese tervislikku seisundit väga põhjalikult analüüsida.

Kui edasi rääkida neerudest, siis ka Hiina meditsiinis on neerudele omistatud eluliselt tähtsaim roll pärast südant. Täpsem oleks öelda, et ükski teine organ ei saa läbi ilma neerudeta. Neerud on tihedalt seotud südamega, maksaga, kopsudega ja põrnaga. Kui esineb ühe või mitme organi omavahelise töö häirumine, kajastub see meie emotsioonides ja/ või tervises.

Neeruenergia vähest yin´i või yang´i on põhjust kahtlustada näiteks siis, kui inimene jääb õhtul kenasti küll magama, aga ärkab öö jooksul mitu korda üles; kui alaselg on jäik või tihti valus ning see võib karta külma; kui esineb kuulmislangus; kui kõrvadest eritub rohkelt tumedat vaiku; kui juuksed hakkavad laiguti väljalangema ilma muu põhjuseta; kui hambad hakkavad lagunema; kui inimesel on ilma põhjuseta tusatuju; kui kehas esinevad tursed, kui inimesel on  tahtmatus suhelda jne.
Ka kilpnäärme tegevus seondub neerudega. Need inimesed, kel neeruenergia on tugev, on ka tugeva luustikuga, s.t. luuüdi töötab ja toodab vajalikke uusi punaliblesid. Sagedane urineerimine annab samuti märku neerude nõrgenenud yang´ist, mille tulemuseks on see, et kusepõies ei teki normaalset kogust uriini ning iga väikemgi kogus tuleb väljutada. /Hiina meditsiini põhitõed/

Neerutalituse häiret võib kahtlustada ka siis, kui esineb liigset öis higistamist ja kõhukinnisust. Öine higistamine on/ võib olla omakorda seotud kilpnäärme alatalitusega, mis nagu juba eespool öeldud on samuti seotud neerudega. Pidev roidumus ja väsimus võivad samuti olla tingitud neerude vähesest yang´ist.
Sellest kõigest lähtuvalt võib järeldada, et neerud omavad tõepoolest eluliselt tähtsat funktsiooni ning meie ülesanne on neerude tööd igati toetada.

Kuidas hoida oma neerusid tasakaalus?


Tuleb veel kord märkida, et neerud armastavad sooja. Meie kliimas tuleb riietuda vastavalt ilmale, hoida jalad, põlved, selg ja pea soojas. (Pea kaudu muide eritame sooja uskumatult palju.) Mitte ilmaasjata ei öelda, et külmal pinnal ei tohi istuda ning see reegel kehtib ka meeste kohta. Tuul võib neerudele teha palju kurja, kui me ennast tema eest ei kaitse.

Lisaks füüsilistele toimingutele on oluline tegelda oma mõttemaailmaga ja emotsioonidega. Energeetikast lähtuvalt on neerud meie julguse vs hirmude asupaik. Tugevate ja töötavate neerude omanik läheb oma eluteel julgelt edasi ega lase ennast tehtud vigadest heidutada. Ta eksib, õpib, tõuseb ja julgeb muuta suunda. Nõrga neeruenergiaga inimene on arglik ja kahtlev. Ta ei usalda iseenda sisemisi ressursse. Ta kipub vältima otsuste langetamist ning tegeleb pigem sellega, mis tundub nn. lollikindlam.

Neerud näitavad seda, et inimese emotsionaalne tasakaal on rikutud.
Neerud ja kopsud koos näitavad nt. meie suhteteemat. Suhteteema tähendab meie suhet nii meie lähedastega kui ka töökaaslastega, sõpradega, ühiskonnaga üldiselt.  Kui suhetes esinevad probleemid, saavad kannatada mõlemad organid. Kopsud on väljahingamise ehk väljarääkimise juures abiks, neerudes aga peitub julgus teise inimestega samaväärselt suhelda. Kui kooselu on täis vaimset või füüsilist vägivalda, on suure tõenäosusega seda võimalik lugeda ka neerude tööst. Pidev hirmu all elamine rikub neerude tööd.  Laste öise voodimärgamise sage põhjus on just hirmude talletumine neerudes või sisemine ebakindlus.

Neeruprobleemidega inimesed on tihti väga alluvad ning teiste inimeste poolt kergesti mõjutatavad. Nad ei pruugi üldse mõista, mis on hea või halb nendele endile. Nad kipuvad olukordi ja inimesi idealiseerima ning saavad tihti pettumuste osaliseks. Inimesed, kelle neerude töö on häiritud, kipuvad teistele panema liiga suuri ootusi. Nad justkui teaksid alati, mis on teistele inimestele parim ning ootavad neilt käitumist vastavalt nende soovitustele. Samuti võivad sellised inimesed loota ka isikliku elu plaanis liigselt teistele, julgemata ise riskida või enda elu eest täielikult vastutada.

Kuidas aidata oma neerusid energeetilisel tasandil?

Nagu öeldud, on neerud elutähtsad organid. Kui nad endast märku annavad, näitavad nad seda, et iseendaga tuleb viivitamatult hakata tegelema! Nii füüsiliselt kui ka muidugi vaimselt. Tuleb esitada endale terve rida küsimusi: mida ma kardan, kuidas sellest olukorrast välja tulla, milline on eesmärk, mida ma soovin selle olukorra muutmisega saavutada?

Inimese keha on imeline, sest ta suudab ennast ise tervendada, kui sellesse usume ning seda lubame. Loomulikult tuleb pöörduda arsti vm. spetsialisti  poole, kui haigus on muutunud tõsiseks, kuid lisaks arstiabile tuleb tegelda ka oma sisemaailmaga. Vastasel juhul pole tervenemist loota.

Neeruhaiguste puhul on oluline saavutada tasakaal oma emotsioonidega toimetulemiseks.
Tuleb õppida nägema inimesi ja olukordi sellisena nagu nad on ning anda endale aru, et muuta saab vaid iseennast ja oma suhtumist. Pole endale vaja luua ideaalkujusid, vaid vaadata reaalsust nii nagu ta parajasti on. Just suhtumisest inimestesse ja olukordadesse algab meie tervis või tervise langus. Suhtumisest sõltub see, kas tuleme oma emotsioonidega toime või laseme igal emotsioonil ennast erinevatesse suundadesse vedada. Olles tasakaalus oskame me oma emotsioone, seega ka elu, teadlikult  kogeda ning julgeme olla oma elu juhtijateks, kartmata eksimuste pärast. Julge ja tasakaalus inimene on õnnelik ja tema neerud on terved!

Julgust ja armastust!

Küllike

Kasutatud kirjandus: 
"Suur Hiina meditsiini käsiraamat"
"Hiina meditsiini põhitõed"
"Sinu keha räägib - armasta ennast!"

1 kommentaar:

designRed ütles ...

võtsin asja käsile ja laenasin hiina meditsiini raamatuid raamatukogust. väga huvitav.