kolmapäev, 9. aprill 2014

Maost ja toitumisest


Mõtlesin kirjutada maost, kuna see on meie organismi väga tähtis organ. Temast sõltub meie elu. Nagu tegelikult ju igast meie organist :)
Üha enam on inimesi, kel esinevad maos kergemad või raskemad probleemid.  Väga, väga palju on inimesi, kelle igapäevane elu sõltub sellest, kuidas töötab magu. 

 
Magu on seedekanali ülaosa reservuaar, kus toimub toidu töötlemine ja lükkamine edasi peensoolde. http://www.tlu.ee/opmat/tp/terviseopetus/toit/magu_ja_seedimine_maos.html

 Nagu ikka, lähtun oma kirjutistes siiski valdavalt Hiina meditsiini seisukohtadest, kuigi ma ei välista ka lääne meditsiini. Nende kahe koostoime ravimisel oleks vaieldamatult väga hea tulemusega.

Hiina meditsiin käsitleb magu kui meie „vee ja vilja aita“, mis viitab talle kui kehavedelike algallikale. Magu on väga tihedalt seotud põrnaga. Kui toit on seedunud, saadab ta need vedelikud, mis kõlbavad vere jm ümbertöötlemiseks, põrnale. Ülejäänud vedelikud saadab magu soolde. Seega on mao ülesanne jagada keha teistele organitele materjali, mida need omakorda saavad neid meie kasuks ümbertöödelda.

Kui magu ei töötle toitu korralikult, kajastub see meie kehas mingisuguse seedehäirena.  Seedehäiret tunneme me erineval viisil. Kuid lisaks seedehäiretele tekivad mao talitushäirete tõttu organismis häired, mille eest vastutavad otseselt hoopis teised organid. Kui mao qi (energia) on nõrk, siis ei suuda ta piisavalt kiiresti ja tõhusalt mädandada ja küpsetada toitu, mida oleme söönud. Seega ei saada ta piisavalt kvaliteetset toitu põrnale, mis omakorda ei saa neid toitaineid muundada vereks ja muudeks kehavedelikeks. Tekib muuhulgas üldine väsimus ja nõrkus.

Maohaiguste peamine põhjus on toiduvalik. Magu armastab niiskust, nii et liiga kuivade toitude söömine kulutab mao teatud energiat (yin´i). Magu on tundlik ka kuumadele toitudele. Nende pidev söömine tõstab maos nn. tuld ja põhjustab mao kuumenemist. See on ka kõige levinum häire. Sel juhul rahustavad magu niisked toidud ja jahedad joogid.
Kuid see on jällegi teatud probleemidega seotud. Nagu eelnevalt kirjutasin, on magu tihedalt seotud põrnaga. Võiks öelda, et nad on täiesti lahutamatud ning neid ei saa teineteisest eraldi vaadelda. Põrn aga armastab vastupidiselt maole kuivust ja põlgab niiskust.  (Kuidas sellist seisundit tasakaalustada, lugege palun altpoolt).

Millal on kuuma- külma toidu hulk liigne? See sõltub aastaajast, inimese isiklikust konstitutsioonist, tervislikust seisundist, ametist ja toidu kvaliteedist. Soojendavad toidud on vajalikud külmades maades talvel. Samuti aitavad nad  organismil varasuvel kohaneda suvega. Külmetav inimene saab abi teatud hulgast soojendavatest toitudest. Rasket füüsilist tööd tegev inimene võib süüa rohkem soojendavat toitu kui kontoritöötaja. Tugevate kuuma- sümptomite all kannataja peab soojendavaid sööke vältima ja hoiduma oma põrna nõrgendamisest külmade toitudega.

Regulaarsed söögiajad toetavad mao qi-d (energiat), ebaregulaarsed aga nõrgestavad seda. Magu on passiivses seisundis südaööst kuni hommikul kella 7-ni. Siis ei peaks teda söömisega kurnama. Hommiku esimene söök tuleks süüa mao ja teiste siseelundite seisukohast lähtudes alles tund- paar pärast ärkamist, et nende qi (energia) jõuaks häälestuda aktiivsemale tegutsemisele.

Hommikusöögiks olgu ideaalis soe ja niiske toit: kerge supp, nagu miso- ingverisupp, puder. Keskpäevane söök olgu päeva tugevaim, pärastlõunane söök , mida süüakse vähemalt 4 tundi pärast eelmist sööki ja enne kella 19.00, on päeva väikseim ja kõige suurema proteiinisisaldusega (kaunviljad, pähklid, seemned, piimatooted ja liha, mis sobivad neile, kelle seisund seda eeldab ning see selgub iga inimese puhul eraldi).

Ülesöömine põhjustab toidu seiskumise mao keskmises
osas. Pidev ülesöömine kuumendab vähehaaval magu ning mao kuumus põhjustab pideva näljatunde, mida ükski toiduaine ei näi leevendavat. Ülesöömise põhjustab komme süüa liiga paljudest erinevatest ainetest koosnevaid eineid. 
Seepärast tuleks teha algust toidukordade lihtsustamisega. Kasulikud on supid ja hautised, samuti soojendavate toitude vältimine (PS! See kehtib ülesöömise puhul!), sügav hingamine ja toidu täielik läbinärimine. Kui nälg ei taha kuidagi lõppeda, aitab seda lõpetada nt. seller (seller ei sobi kõhnadele, kuivadele inimtüüpidele). Söömine tuleb lõpetada enne, kui kõht saab täis.
Pidev söögikordade vahepeal ja liiga kiire söömine ei anna maole aega toitu seedida, mis põhjustab toidu kogunemist.  See nõrgestab mao energiat. Samuti nõrgestab magu ja põrna ka liiga vähene söömine ning eriti rangete dieetide pidamine.

Toitu ei tohi süüa kõrgete emotsioonide ajal, mures olles või väga kurvana ega tülitsedes, sest see põhjustab qi (energia) seiskumise mao keskosas. Sama põhjustab ka liiga kiire söömine. Söömise ajal lugemine põhjustab mao qi (energia) nõrgenemist.

Hiina meditsiin väidab, et kui süüa head ja väärtuslikku toitu, aga vähe, püsib mao qi (energia) tugev ja haiguseid ei saa inimesest kergesti jagu. Seega on täisväärtuslik ja vähene toit pikaealisuse ainus saladus!

Vaimsel tasandil
on magu ja ka põrn seotud muretsemise ja liigse mõtlemisega. Muretsemine põhjustab mao qi (energia) seiskumise, mille sümptomiteks on kõrvetav valu, röhitsemine ja iiveldus.  Liigne mõttetegevus nõrgestab mao qi-d (energiat). Ka tigedus ja vihastamine mõjutavad läbi maksa magu ning tema energia seiskub. See näitab kui oluline on tegelda oma tunnetega ja emotsioonidega!
Mõned sümptomid ja nende ravi (PS! Sümptomite puhul laske ennast palun üle vaadata arstil ja/või Hiina meditsiini valdaval inimesel):

1.   Sümptomid: hommikune väsimus, ebamugav tunne ülakõhus, ka jäsemete nõrkus.
Ravi: mao qi (energia) tugevdamine moksa- või nõelraviga.
2. Sümptomid:
ülakõhuvalu ning väga punane katuta keel.    Need on mao kuivuse- sümptomid – kuivad huuled, kurk ja kuiv suu.  Kuivatab aga liigne kuumus. Janu ei ole tugev, piisab väikestest lonksudest, kusjuures vesi võib olla ka soe. Seega ei tunne inimene, et vajab jahutamist. Inimene võib tunda ülakõhuvalu, täistunnet pärast söömist, esineb röhitsemine. Ka kehv söögiisu võib viidata sellele probleemile.
Probleemi põhjused
: teravate ja praetud söökide söömine, alkohol, söömine hilja õhtul või öösel, söömise „unustamine“, kiiruga söödud lõunad, töötegemise ja söömise ühendamine, söömise ühendamine tülitsemisega ja muretsemisega. Selline seisund võib kaasneda ka vananemisega, pikaajaliste krooniliste haigustega, palavikuhaigustega.Ravi: akupunktuur/ nõelravi
3. Sümptomid:
need on mao liigse kuumuse ja lima- tule sümptomid – põletav tunne ja valu ülakõhus (soov juua külma), pidev näljatunne, tursunud, valusad või veritsevad igemed, hambavalu (isegi hambapõletiku korral tuleb tegelda lisaks ka mao- tule probleemiga), haavandid suus, kõrvetised, iiveldus, seedimata toidu või hapu vedeliku oksendamine, ebameeldiva lõhnaga hingeõhk, kõhukinnisus, otsmiku peavalu. Võimalik on ärritunud olek, tigedus ja ahistustunne. Keel on punane, katt on paks, kuiv ja kollane. 

Mao tule- seisundit esineb selliste lääne meditsiini haiguste puhul nagu gastriit, maohaavand, kaksteistsõrmiksoolehaavand, diabeet, igemepõletik.
Seisundit võivad põhjustada teravate, vürtsikate toitude liigne söömine, suitsetamine, rohke alkoholi tarbimine.


Toitumine:
vältida tuleb: praetud ja grillitud toidud, kuumutatud ja madalakvaliteedilised õlid, punane liha, kohv, kuumad maitseained (kaneel, tšilli, paprika, must pipar, sinep), alkohol, rohke sool, äädikas, tsitrusviljad, ploomid, närimistubakas.

Maohaavandite puhul aitavad: kaerast, odrast ja riisist valmistatud tõmmised, puljongid ja pudrud, meevesi, banaan, avokaado, tofu, sojapiim, kitsepiim ja sellest valmistatud hapupiim ja jogurt, spinat, kurk, kapsas, kartul, salat, taimeteed nt. lagritsajuurest, kummelist ja limaseemnetest. Värskest kapsast tehtud mahl (juua kohe) on tõhusam kui keedetud kapsas, aga muidu peavad kõik tera-, köögi- ja juurviljad ning magusad puuviljad olema korralikult keedetud, lausa püreestatud, eriti kui tegemist on põletikufaasis oleva maoga.

Ravimtaimedest aitavad nt.salvei, arooniamarjad, millest valmistada teed.
Ravimtaimedega ravimise kuurid kestku 1- 1,5 kuud, seejärel pidada vahet vähemalt 1 kuu ning vajadusel korrata. Mitte ületada ettenähtud koguseid!
4. Maoseedehäirete korral: 
1. variant:
 2 osa raudrohtu
1 osa maasappi (Centaurium umb.)
2 osa piparmünti
½ keevale veele lisada 2- 3 g droogi, lasta termoses 2-3 tundi tõmmata, kurnata ning juua tühja kõhuga valude korral enne sööki soojalt ja aeglase seedimise korral külmalt enne sööki (3- 4 korda päevas, 100- 150g korraga)

2. variant
1 osa raudrohtu
2 osa kollast emajuurt
2 osa soo- kassiurba
2- 3g droogi ½ liitri külma vee kohta, lasta 8- 10 tundi tõmmata ning kurnata. Juua 20- 30 min. enne sööki külmalt 100- 150g.

5.  
Seedehäired, mis on tingitud tundeelust (nn. tundeliigutuslik seedehäire). Ainult ravimtaimedega on sellist seedehäiret keeruline ravida, kuid profülaktiliselt võib juua teesid mao ja soolte töö korrastamiseks ning närvisüsteemi rahustamiseks.


1.variant:
2 osa köömest ( Carum car)
1 osa humalat
3 osa palderjani
2- 3 g droogi ½ liitri keeva vee kohta, lasta 8- 10 tundi tõmmata ning juua külmalt tühja kõhuga, kui on oodata närvipinget. Afektiseisundis juua teed nii kuumalt kui võimalik.

2. variant:
1 osa puju
2 osa piparmünti
3 osa pärnaõisi
Valmistada samamoodi nagu eelmist segu.

6. Käärimine ehk fermentatiivne seedekorratus
See probleem on lisaks maole seotud põrna, peen- ja jämesoole häiretega. Abi saab alljärgnevatest teedest, kuid kindlasti tuleb pidada kinni arsti poolt määratud dieedist!
1. variant
1  osa raudrohtu
 2 osa teekummelit
2 osa nõmm- liivateed
2- 3g droogi ½ liitrit keeva vee kohta, lasta termoses tõmmata ning juua tühja kõhuga 1- 2 tundi pärast sööki 3- 4 korda päevas 120- 150g korraga.


2. variant
1 osa valget iminõgest
2 osa piparmünti
2 osa aedsalveid
 Valmistada samamoodi nagu eelmistki.


7.   
Peale eelpoolnimetatute on veel terve rida sümptomeid, mille puhul saab abi kas akupunktuurist või moksaravist. Nendeks sümptomiteks on nt. äkiline valu ülakõhus, oksendamine, külmatunne (PS! Kuna tegemist on sümptomitega, mis võivad viidata ka eluohtliku seisundi tekkimisele, on kindlasti vaja pöörduda koheselt arsti poole!), iiveldus, oksendamine, röhitsemine, ülakõhu täistunne, happelised kõrvetised,  ebameeldiva lõhnaga hingeõhk ja väljaheide. 
P
S! Oluline on märkida, et alati on vajalik arstlik kontroll!

Jääge terveks!
Küllike


Kasutatud kirjandus: Suur Hiina meditsiini käsiraamat
                                      Kubja Ürditalu ravimtaimed
                                      Sassi raviraamat







Kommentaare ei ole: